Ristet rug i 3 varianter: 2x vegetar og 1x fisk

Perfekt til upfrontservice-sandwich, der også kan bruges on-the-go og i kantinecaféer.

Her får du en opskrift på koldhævet, syrligt, kernefyldigt og rustikt rugbrød med hvidtøl. Alternativt kan du bruge rugbrødsmix, hvor melet til rugbrødet er forblandet. Vælg da en rugbrødsblanding, der egner sig til koldhævning – og helst økologisk!


Ingredienser

10 personer

  • 2 dl kærnemælk
  • 6 dl koldt vand
  • 1,5 dl hvidtøl
  • 15 g salt
  • 20 g gær
  • 800 g Frøsymfoni (består af blandt andet solsikkekerner, hørfrø, rugflager, speltflager, hirse og havreflager)
  • 250 g Kornkammeret fuldkornshvedemel
  • 300 g Kornkammeret rugmel

Goma-Dressing til 10 personer:

  • 125 g ristede sesamfrø
  • 3 spsk. soja
  • 1 fed hvidløg
  • 1 nip chili
  • 1 tsk. sukker
  • 2 spsk. citronsaft
  • ½ dl olie
  • Evt lidt vand – hvis konsistensen er blevet for tyk
  • Et nip salt.

Hummus, mandelpesto, honningbagte rødbeder og grillede peberfrugter
Du kan lave en nem hummus til 10 personer:

  • 500 g kogte kikærter
  • 2 dl chiliolie
  • 3 spsk. citronsaft
  • 1 spsk. stødt spidskommen
  • 2 spsk. tahin, salt og peber.  

Mandelpesto til 10 personer:

  • 1 stort bundt bredbladet persille
  • 250 g ristede mandler
  • 2 dl rapsolie
  • 2 fed hvidløg
  • 25 g revet parmesan

Honningbagte rødbeder skæres i skiver og ovnbages med honning og salt:

  • 1 kg rødbeder skåret i tynde skiver

Blomkåls vegetardeller med fuldkorn, svampemayo, cornichoner og tranebær til 10 personer:

  • 600 g blomkålsris, der vendes med
  • 3 løg i tern
  • 3 dl fuldkornshvedemel
  • 3 æg, salt, peber
  • 1 dl revet parmesan
  • 3 dl mælk

Sådan gør du

Bland alle ingredienserne og rør dejen sammen i 10 minutter i en røremaskine. Hæld dejen i en oliesmurt rugbrødsform på 3,3 liter. Dæk formen med husholdningsfilm og sæt den i køleskabet i minimum 12 timer før bagning – gerne længere. Jo længere dejen står, jo mere syresmag får brødet. Du kan naturligvis bruge surdej i stedet for gær.

Som variation kan du bruge samme opskrift, hvis du vil bage ”rug-klappere”. Fjern husholdningsfilmen og bag brødet midt i ovnen ved 180 °C i 90-100 minutter. Slå herefter rugbrødet ud på en rist med bunden opad. Lad rugbrødet køle godt af, inden du skærer i det. Nu har du brødet klar til at lave ristet rug-sandwich. Brødet ristes på en pande eller i en klap-rister. Der skal bruges 2 skiver (eller en rugbolle) til RISTET RUG.

1-2-3 tips til fyld i ristet rug:
Fiskedelle med råsyltede gulerødder, spinat, rødløg og sesamdressing (goma). Du kan lave fiskefrikadellerne selv og røre dem grove med havregryn, rugmel og speltmel.

1 kg grofthakket hvid fisk, 1 spsk. salt, 1 tsk.
hvid peber, 2 æg, 2 finthakkede løg, 2 spsk.
havregryn, 1 spsk. rugmel, 1 spsk. speltmel,
3 dl mælk og smør til stegning.

Råsyltede gulerødder kan du lave ved at overhælde 1 kg skrællede gulerødder med en kogende væske, 2 dl æbleeddike, 50 g sukker, 1 tsk. stødt ingefær, lidt vaniljepulver. Brug gerne gulerødder i forskellige farver. Lad det trække et par timer inden brug. Ristet rugbrød anrettes sammen med spinat, syltede rødløg og en cremet goma-dressing lavet på ristet sesam.

Goma-Dressing:
Blend det hele sammen. Vil du gøre dressingen mere cremet, kan du vende med skyr.

Hummus, mandelpesto, honningbagte rødbeder og grillede peberfrugter
Blend det med lidt kogende vand for at styre konsistensen.

Mandelpesto til 10 personer:
Kom alle ingredienserne i en foodprocessor (eller minihakker). Blend til pestoen har den rette konsistens.

Honningbagte rødbeder skæres i skiver og ovnbages med honning og salt:
De overhældes 1 dl flydende honning og sættes i en 200 °C varm ovn i ca. 1 time og saltes med 1 spsk. groft salt. Grillede peberfrugter grilles på en pande. Anrettes på ristet rugbrød og kom evt. mere bredbladet persille på.

Blomkåls vegetardeller med fuldkorn, svampemayo, cornichoner og tranebær til 10 personer:
Det blandes sammen til en sammenhængende plantefars, der steges til små flade sprøde frikadeller. Lægges sammen med 250 g ristede, hakkede svampe, der vendes i 2 dl mayo. Tilføj gerne 100 g hakkede cornichoner og et drys af tørrede tranebær inden de lægges sammen. Tilføj evt. revet rød spidskål, eller hele blade af palmekål, der er sprødt panderistet.